Utför putsning av fasad så slipper du laga ditt hus

Om du har ett hus med putsad fasad i Stockholm så gör det kanske inte så jättemycket för helhetsintrycket om det är några sprickor här och där. Du kanske inte ens bryr dig om att puts har börjat lossna på vissa ställen? Det borde du göra. Fasaden är inte bara sminket som gör ditt hus vackert utan det är också fasaden som skyddar huset mot angrepp från väder och vind. Genom att kontinuerligt se över fasaden och hålla den i gott skick ser du också till att hålla stommen i ditt hus i gott skick.

Olika typer av putsade fasader

Det finns tre huvudtyper av putsade fasader;

  • puts på tegel.
  • puts på trä.
  • puts på isolering (enstegstätad fasad).

 

Putsa tegelfasad

Betyder att man helt enkelt lagt ett lager puts utanpå tegelväggen för att få ett mer attraktivt ytskikt. Ibland har man tilläggsisolerat utanpå teglet och sedan putsat fasaden. Putsen fäster lätt på teglet ock blir en hård och fast yta som skyddar mot hårt väder.

Puts på trä

Puts på trä är inte lika enkelt som att fäst puts på tegel. Puts fäster inte så bra på trä. Därför måste man använda sig av en teknik som kallas revetering. Då fäster man vassmattor utanpå trät med hönsnät och sedan putsen utanpå det. att putsa på en reveteringsmatta blir inte lika hållbart (eftersom vas är mjukt) som att fästa direkt på hårt tegel. Det blir lättare sprickor som behöver åtgärdas.

Enstegstätad fasad

Är en riktig mardröm och på en enstegstätad fasad har man putsen som enda ytskikt. Man har inget tegel eller trä med reveteringsmatta bakom putsen utan lägger putsen direkt på isoleringen, oftast frigolitplattor eller någon annan variant av hård isoleringsplatta. Nu för tiden bygger man inte ens så här längre. Har du ändå råkat köpa ett hus med den här sortens fasad är det extremt viktigt att du ser över din fasad flera gånger varje år. Blir det sprickor i putsen kan fukt tränga in till isoleringen och snabbt vidare till stommen.

fasadrenovering med puts

Varför spricker fasaden?

Det finns flera olika anledningar till varför en fasad spricker. De vanligaste är så kallad frostsprängning, att putsen torkat för snabbt eller att huset får sättningar.

Frostsprängning uppstår när fukt trängt in mellan puts och vägg. När det blir kallt ute fryser vattnet och tar större plats. Då spricker putsen och olika stora områden kan lossna. Då måste man knacka bort putsen 2-3 cm runt det skadade området och putsa om det. Fackmän kallar det bomputs, puts som låter dovt och ihåligt om man knackar på det med en hammare. All bomputs måste bort innan skadan kan lagas.

Om putsen fått torka för snabbt uppstår ytliga sprickor som det oftast är bäst att bara låta vara. Om du renoverar dessa sprickor är det risk att de syns mer än innan.

Sättningar i huset uppstår när huset rör på sig eftersom marken det står på rör på sig. I ett hus med träfasad syns inte dessa små rörelser eftersom trä är elastiskt och kan röra sig med huset. Puts däremot är hårt och statiskt och spricker om huset rör sig.

Det viktiga vid sättningsskador är att dokumentera skadan vid flera tillfällen med några veckors mellanrum för att se att huset har slutat röra på sig. Annars får du bara göra om jobbet en gång till. Sättningssprickor är mycket djupare än de ytliga sprickorna som uppstår om putsen torkat för fort så dessa måste fasaden renoveras så snart som möjligt för att förhindra att fukt tränger in bakom fasaden.

Att laga putsad fasad

Det finns flera olika sorters puts och om du tänker försöka laga din putsade fasad själv måste du veta vilken sorts puts den är putsad med så att du lagar den med samma puts som innan. Det blir inte bra om du lagar en kalkputsad fasad med gips eller tvärt om.

Du kan heller inte laga en kalk eller gipsputsad fasad med silikonharts puts. Det är också viktigt att grund putsen har samma bindemedel som ytputsen.

 

  • Rivputs kallas en puts som ska rivas av (de yttersta 3millimeterna) när den är nästan färdighärdad. Den består av någon form av finkornig sand och kalk eller gips. Den kan läggas på för hand eller sprutas på. Efter rivning blir ytan ganska slät.

 

  • Spritputs ger en grov yta. Den består av grövre sand och kalk eller gips. Putsen ska kastas hårt mot väggen inte strykas på. Det här är en ganska modern form av putsning.

 

  • Slätputs består av finkornig sand, stora korn tolereras inte, och gips. Den läggs på för hand och bearbetas för att ytan ska bli helt slät. Den har lite längre torktid än puts baserad på kalk och läggs ofta på i flera lager. Denna puts har använts i Sverige ända sedan medeltiden.

 

  • Stänkputs ska stänkas eller sprutas på fasaden. Kornstorleken är något mindre än spritputs men väggen får ändå en skrovlig yta. Putsen kommer färdig färgad så man behöver inte måla huset efteråt. När putsarbetet är klart är allt klart.

 

Om du sköter din fasad och tvättar den regelbundet kan den hålla 20-25 år utan problem. Det är dock viktigt att regelbundet se över fasaden och fixa till små skavanker innan de blir stora skavanker.

Om fasaden har stora sprickor, stora fläckar av puts har lossnat eller om den är lappad och lagad på många ställen är det nog bäst att putsa om huset helt och hållet. Det går att göra det själv men det är svårt och om man inte har någon tidigare erfarenhet blir det billigare att ta in en expert från början än att försöka själv och ta in någon när det har gått fel.

Är du ägare till en hyresfastighet eller bor du i en bostadsrätt? Då är det fastighetsägaren/bostadsrättsföreningen som ansvarar för om något skulle hända för att på grund av att det finns brister i underhållet.

Om ett sjok puts skulle lossna från fasaden och ramla ner på någon som går förbi är fastighets ägaren juridiskt ansvarig. Det är alltså väldigt viktigt att underhålla fasaden och att göra det på ett fackmannamässigt sätt.

 

puts på fasad

 

Vi har många års erfarenhet av renoveringar av fasader. Alla våra medarbetare har gedigen utbildning och vet hur man identifierar vilket puts som använts till just ditt hus. Vi klarar att laga allt från sprickor till frostsprängningar.

Vi kan även måla om eller tvätta din putsade fasad så att den ser ut som ny. En del hus har putsade väggar inomhus. Även här kan vi hjälpa till och återställa skadade väggar.

Vi är kunniga i det handarbete som det är att putsa, både invändigt och utvändigt i äldre och nyare fastigheter.

VÄLKOMMEN

Vi utför fasadrenoveringar både för privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar vilket gör oss till specialister inom området. Ta gärna en titt på våra referenser som visar våra tidigare arbeten som utförts i toppklass.

KONTAKT

Byggdriv AB

Hägerstensvägen 94,

126 49 Hägersten

Tel: 073-504 96 39

Epost:info@byggdriv.com

Kontakta oss om du vill ha specialisthjälp med din fasadrenovering!